Hankkeet pääkuva

Pohjoisen Saimaan matkailualueen kehittäminen osana Lakelandia

Pohjoisen Saimaan matkailualueen kehittäminen osana Lakelandia -hanke

Pohjoinen Saimaa tarjoaa rauhaa, reittejä ja vastuullisuutta        

Pohjoisen Saimaan matkailualueen kehittäminen osana Lakelandia on Rääkkylän, Liperin ja Heinäveden kuntien yhteinen matkailuhanke. Hanketta hallinnoi Lipertek Oy. Hankkeen päärahoittaja on Euroopan aluekehitysrahasto EAKR, jonka lisäksi sitä rahoittavat mukana olevat kunnat, yritykset ja Business Joensuu.


Pohjoisen Saimaan matkailuhankkeen tavoitteena on auttaa Rääkkylän, Liperin ja Heinäveden aluetta kehittymään ympärivuotisena matkailukohteena osana Järvi-Suomea eli Lakelandia. Tekemisen keskiössä ovat reitistöjen kehittäminen ja koko hankkeen läpileikkaava vastuullisuus. Hankkeella halutaan tukea kunnissa olevia matkailutoimijoita ja vahvistaa entisestään kulttuuri- ja tapahtumamatkailua. 


Saimaalla on nostetta

Saimaa on Euroopan neljänneksi suurin järvialue ja sen vetovoima kasvaa ilmastonmuutoksen myötä. Maailman tunnetuimmat mediat ovat nostaneet Saimaan matkailukohteiden kirkkaimpien tähtien joukkoon ja Euroopan järvikohteiden kärkeen. Matkailualueena Pohjoinen Saimaa voisi erottua uniikkeja matkailutuotteita tarjoavana, puhtaana ja vastuullisena kohteena, johon matkailija tulee hakemaan aitoa rauhaa, hiljaisuutta ja pimeyttä; aitoja luontoelämyksiä ja luonnossa liikkumista. 


Reittejä ristiin rastiin

Pohjoisen Saimaan alue tarjoaa poikkeuksellisen monipuolisen reitistöpotentiaalin. Vaaramaastossa puikkelehtivat maastopyöräreitit sopivat monen tasoisille pyöräilijöille, hiekkatiet tarjoavat loistavat mahdollisuudet retkipyöräilyyn. Alueen puhdas vesistö houkuttelee veden äärelle soutamaan, melomaan, kalastamaan tai risteilemään. Talvella hiihto, saunominen ja avantouinti, kävely talvisessa metsässä ovat elämyksiä erityisesti kansainvälisille vieraillemme.  

 

Luonnon valoilmiöt ja rikas kulttuuriperintö

Pohjoisen Saimaan vetovoimaa lisäävät alueen upeat luonnonvaloilmiöt; revontulet, auringonlaskut ja tähtitaivas. Pohjoisen Saimaan alueelle sijoittuu myös koko maakunnan kärkimatkailukohde Valamon luostari, jossa rauhaa voi aistia monella tavalla. Tänä vuonna juhlitaan Saimaan alueen ruokakulttuuria European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden tiimoilta. Hyvä ruoka ja vieraanvaraisuus ovat luonnollinen osa kulttuuriperintöämme, ja mukana kulkee vastuullisuus.  Perinneruoat on aina valmistettu paikallisista aineksista leivinuunissa, samalla on saatu lämpöä tupaan.  Kirkkaista vesistä on pyydetty kalaa kesät, talvet. Matkailuvalttejamme ovatkin puhtaus, aitous ja vieraanvaraisuus – järvi, metsä ja rikas kulttuuriperintömme. 

 

Rahoitus ja aikataulu

Toteutusaika 1.9.2023 - 31.12.2025

Kokonaiskustannusarvio 569 446 €

Rahoittaja (75 %): EAKR

Toteuttajat  (yht. 25 %): Lipertek Oy (Liperi), Heinäveden kunta, Rääkkylän kunta, Business Joensuu, yritysten omarahoitus 

                                                                                                                                                                                        

Lue lisää: www.pohjoinensaimaa.fi
FB: pohjoinensaimaa
IG: pohjoinensaimaa

Yhteystiedot: 

Marja Tiittanen

Projektipäällikkö, Liperi (vastuullisuus)

marja.tiittanen@liperi.fi

puh: 0400 164 644

 

Minna Rautiainen-Cimrin

Hankekoordinaattori, Rääkkylä (viestintä, tuotteistaminen)

minna.rautiainen-cimrin@raakkyla.fi

puh: 040 105 3008


Anni Kauppila

Hankekoordinaattori, Heinävesi (reitistöt) 

anni.kauppila@heinavesi.fi

puh: 050 453 4402

 

Jaana Karppanen

Yritysneuvoja, Liperi

jaana.karppanen@liperi.fi

p. 050 472 8575


logot