Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Kunnan laskuilla pidennetty maksuaika postilakon vuoksi

Kunnan laskuilla pidennetty maksuaika postilakon vuoksi

Postin lakon ajaksi kunnan laskujen maksuaika on pidennetty 30 päivään. Kannustamme asiakkaitamme ja kuntalaisia asioimaan ensisijaisesti verkossa.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU käynnisti lakkotoimet maanantaina 11.11.2019. Lakko vaikuttaa postin jakeluun ja siten myös esimerkiksi laskujen toimittamiseen kirjepostissa.

Lakolla voi olla vaikutuksia muun muassa asioiden vireille saattamiseen sekä tiedoksiannon ja muutoksenhaun määräaikoihin. Kunta käyttää tiedonantojen, päätösten ja muiden asiakirjojen lähettämisessä vaihtoehtoisia tiedoksiantotapoja mahdollisuuksien mukaan, silloin kun se lain mukaan on mahdollista.

Apua sähköiseen asiointiin

Pyrimme ensisijaisesti lähettämään asiakirjat sähköpostilla. Tarvittaessa olemme yhteydessä asiakkaaseemme puhelimitse ja sovimme asiakirjan tiedoksiantamistavasta. Jos asiakkaana tiedät jonkin asian olevan vireillä, voit myös tiedustella asian vaihetta sitä käsittelevältä viranomaiselta ja sopia asiakirjojen toimittamisesta tässä yhteydessä. Kaikissa tapauksissa pyrimme toimimaan siten, että asiakkaan oikeusturva ei postilakon takia vaarannu.

Kannustamme asiakkaitamme ja kuntalaisia asioimaan ensisijaisesti verkossa. Verkkoasioinnissa tarvitset tunnistautumiseen verkkopankkitunnukset. Avustamme tarvittaessa kunnanviraston palvelupisteellä sähköisessä asioinnissa. Näin saat lähetettyä esimerkiksi Kelan asiakirjat suoraan Kelan järjestelmiin.

Postin lakon ajaksi kunnan laskujen maksuaika on pidennetty 30 päivään. Osassa viikolla 45 lähteneissä laskuissa oli vielä normaali 14 päivän maksuaika. Kunta ei kuitenkaan lähetä Postin lakon aikana tai heti sen päätyttyä tietoa maksamattomista laskuista perintätoimistolle tai ulosottoon. Asiakkaille ei näin ollen muodostu viivästysseuraamuksia laskuista, joiden toimitus on lakon vuoksi viivästynyt.

Vaihda e-laskuun

Sähköiset laskumme kulkevat normaalisti. Paperilaskuasiakkaita suositellaankin vaihtamaan kunnan laskut e-laskuiksi tai tekemään suoramaksusopimuksen. Kunnan laskut saat muutettua e-laskuiksi tehtyäsi sopimuksen omassa verkkopankissasi. Käytä tunnisteena Liperin kunnan edellisen laskun viitettä. Tämän jälkeen kaikki Liperin kunnan laskut tulevat verkkopankkiisi.

Suoramaksusopimuksen voit tehdä ottamalla yhteyden omaan pankkiin. Suoramaksusopimusasiakkaiden ennakkoilmoitukset eivät lakon aikana kulje, mutta suoramaksuaineisto siirtyy sähköisesti, eli pankki veloittaa laskut sopimusasiakkailta automaattisesti eräpäivänä.

Ohjeet e-laskun tilaamiseksi löytyvät myös sivun alalaidassa olevasta osiosta kohdasta Maksut ja taksat.

Liperin logo harmaalla pohjalla.

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute