Korona-info

Korona-info yrittäjille, tutustu hyödyllisiin linkkeihin

Korona-info yrittäjille, tutustu hyödyllisiin linkkeihin

Yrittäjä! Apua on tarjolla, älä jää yksin ongelmiesi kanssa. Kokosimme tähän muutamia tahoja ja linkkejä, joista toivomme olevan hyötyä.

Korona-info sisältö

Ota rohkeasti yhteyttä missä tahansa yritykseesi liittyvässä asiassa! Yritysneuvontapalvelumme on maksutonta ja luottamuksellista.

Varaa neuvonta-aika yritysneuvojalle: jaana.karppanen@liperi.fi tai p. 050 472 8575.

 

Yrittäjän talousapu

Yrittäjän talousapu on valtakunnallinen palvelukokonaisuus, joka tarjoaa apua ja neuvontaa talous- ja maksuvaikeuksissa oleville pk-yrittäjille ja yrityksille. Palvelu koostuu valtakunnallisesta puhelin- ja verkkopalvelusta ja niitä tukevista alueellisista palveluista. Yhteydenottoihin vastaavat koulutetut ja kokeneet asiantuntijat, ja heidän kanssaan käydyt keskustelut ovat ehdottoman luottamuksellisia.

 

Yrittäjän talousapua koordinoi työ- ja elinkeinoministeriön ohjaama Työ- ja elinkeinohallinnon asiakaspalvelukeskus. Palvelua kehitetään osana EU:n laajuista Early Warning -toimintamallia.

 

Suomen Yrittäjien Kaikki koronasta yrittäjälle -sivuilta löytyy vastaus suureen joukkoon yleisimpiä kysymyksiä. Varsinainen neuvontapalvelu on tarkoitettu yrittäjien jäsenille, mutta muuten tieto on kaikille avointa.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Päivitetty 28.3. tilaisuus on peruuntunut! Yhteisöllistä asumista Liperiin -teemaillassa tutustutaan perhekotien toimintaan

Päivitetty 28.3. tilaisuus on peruuntunut! Yhteisöllistä asumista Liperiin -teemaillassa tutustutaan perhekotien toimintaan

Tilaisuuteen ovat tervetulleita sekä perhekotitoiminnasta asiakkaan näkökulmasta kiinnostuneet että perhekotiyrittäjyyttä harkitsevat.

Liperissä maaliskuussa järjestettävässä Yhteisöllistä asumista Liperiin -teemaillassa tutustutaan asiantuntijoiden johdolla perhekotien toimintaan ja siihen, mitä perhekotiyrittäjäksi ryhtyminen vaatii. Tilaisuuteen ovat tervetulleita sekä perhekotitoiminnasta asiakkaan näkökulmasta kiinnostuneet että perhekotiyrittäjyyttä harkitsevat.

Teemailta järjestetään tiistaina 28.3.2023 klo 17 Liperin koululla (Koulukuja 2, Liperi). Yleisöpysäköinti on Liperin Penttilän museoalueen ympäristössä.

Pyydämme ilmoittautumiset tilaisuuteen tarjoilujen vuoksi torstaihin 23.3. mennessä: Heikki Soininen, p. 040 037 3948 tai sähköpostitse heikki.soininen@liperi.fi.

Teemaillan ohjelma:

  • Mikä ihmeen perhekoti, yrittäjä Aino Palovesi, Metka Paapola
  • Milloin ja miten perhekotiin pääsee, palvelujohtaja Marke Varis, arjen tukipalvelut, Siun sote – Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
  • Minustako perhekotiyrittäjä, yritysneuvoja Jaana Karppanen, Lipertek Oy ja maaseutujohtaja Pertti Iivanainen, Liperin kunnan maaseutupalvelut
  • Mitä tiloilta ja olosuhteilta vaaditaan, terveystarkastaja-elintarviketarkastaja Päivi Karinen, Siun sote – Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
  • Perhekoti vapaaehtoistyön sekä kesätyön näkökulmasta: keskustelua

Ikäihmisten ammatillinen perhekoti on monin paikoin vielä vieras käsite, eikä ihme, sillä niitä on vain kourallinen koko Suomessa. Ammatillinen perhekoti on yksityinen ympärivuorokautisia sosiaalipalveluja tarjoava yritys, jossa perhehoitaja toimii yrittäjänä. Toimeksiantosuhteisia perhekoteja sen sijaan on useampia.

Ammatillinen perhehoito edellyttää sosiaali- ja terveydenhuollon alan tutkintoa tehtävän hoitoon sekä aluehallintoviraston lupaa toiminnan perustamiseen. Lisäksi ammatillisesta perhehoidosta haaveilevan on käytävä ennakkovalmennus ja perustettava yritys, jolla on y-tunnus.

Toimeksiantosuhteiseksi perhehoitajaksi voi ryhtyä tehtävään sopiva henkilö, joka on käynyt ennakkovalmennuksen ja jolla on perhehoitajan tehtävään tarvittavat valmiudet. Toiminnan aloittamiseen tarvitaan hyvinvointialueen hyväksyntä. Mitään tiettyä ammatillista koulutusta ei vaadita.

”Toimeksiantosuhteisissa perhekodeissa hyvinvointialue vastaa perhehoidon järjestämisestä ja sen valvonnasta mutta itse perhehoitajina toimivat tuiki tavalliset pohjoiskarjalaiset aikuiset”, kertoo palvelujohtaja Marke Varis Siun sotesta.

Asukkaaksi perhekotiin voi tulla kahta väylää: joko hyvinvointialueen viranhaltijan tekemän palvelutarpeenarvioinnin kautta tai suoraan itsemaksavana ilman välikäsiä mistä päin Suomea tahansa. Perhekotipalvelua voi myös ostaa itsemaksavana asiakkaana lyhyillekin jaksoille esimerkiksi omaisten loman ajaksi.

Aino Palovesi toimii perhekotiyrittäjänä liperiläisessä Metka Paapolassa. Yrittäjä jakaa kotinsa ja arkensa 4-5 ikäihmisen kanssa.

”Elomme on kuin missä tahansa muussakin kodissa. Ikäihmiset osallistuvat kotimme askareisiin ja ovat innokkaita esimerkiksi pyykkien ripustamisessa ja perunoiden kuorimisessa. Yhdessä tekeminen ja osallisuus omien kykyjen mukaan nostaa heidän elämänlaatuaan ja pitää elämän mielekkäänä. Näin jokainen kokee olevansa tarpeellinen ja tärkeä”, Palovesi kuvailee.

Yhteistyö_kädet

Lisätietoja antaa

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute