Navigaatiovalikko

Sidonnaisuusilmoitukset sisältö

Sidonnaisuusilmoitukset

Keskeisten päättäjien ja viranhaltijoiden sidonnaisuudet ovat kaikkien luettavissa.

Keskeisissä tehtävissä Liperissä toimivat luottamushenkilöt sekä viranhaltijat ilmoittavat julkisesti, missä kaikissa johtotehtävissä tai luottamustoimissa he toimivat Liperin kunnan lisäksi.

Kun sidonnaisuudet ovat kaikkien nähtävillä, päätöksenteko ja hallinto toimivat avoimesti ja liperiläiset pystyvät itse arvioimaan vaikuttavatko sidonnaisuudet päätöksiin.

Sidonnaisuusilmoitukset tehdään, että päätöksenteko olisi mahdollisimman avointa.

Sidonnaisuusilmoituksissa kerrotaan johtotehtävistä tai luottamustoimista elinkeinotoimintaa harjoittavissa yrityksissä ja muissa yhteisöissä, merkittävästä varallisuudestaan (liittyy elinkeinotoimintaan tai sijoitustoimintaan) sekä muistakin sidonnaisuuksista, joilla voi olla merkitystä luottamus- ja virkatehtävien hoitamisessa.

Ilmoitusvelvollisia luottamushenkilöitä ovat:

  • valtuuston puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat
  • kunnanhallituksen puheenjohtajat, jäsenet ja varajäsenet
  • lautakunnan puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat (myös keskusvaalilautakunta)
  • maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittamia tehtäviä hoitavan toimielimen jäsenet (elinympäristölautakunta ja sen lupajaos) - velvollisuus koskee myös toimielinten varajäseniä

Viranhaltijoista ilmoitusvelvollisia ovat:

  • kunnanjohtaja
  • kunnanhallituksen ja lautakunnan esittelijät

Ilmoitukset ja muutokset

Ilmoitus sidonnaisuuksista täytyy tehdä kahden kuukauden kuluessa tehtävään valitsemisesta. Sidonnaisuusilmoitusta ei tarvitse tehdä vuosittain, mutta mahdolliset muutokset sidonnaisuuksissa on ilmoitettava heti.

Sidonnaisuusilmoituksen tai muutoksen aiemmin ilmoitettuun voit tehdä tästä

Sidonnaisuusilmoitusten rekisteriseloste 

Liperin kunnan sidonnaisuusilmoitukset voit katsoa tästä:

Sidonnaisuusilmoitukset_upote

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Kunnan taloustilanne kiristyy, säästöjä pohditaan yhdessä

Kunnan taloustilanne kiristyy, säästöjä pohditaan yhdessä

Kuntatalouden näkymät ovat heikentyneet merkittävästi koko maassa. Liperissä kustannuksia pyritään karsimaan niin, ettei yhteistoimintamenettelyä henkilöstön lomauttamiseksi tai vähentämiseksi tarvitsisi tehdä.

Liperin kunnan talousjohtaja Pellervo Hämäläinen kertaa kunnanhallituksen kokouksessa 21.10. läpikäytyjä talouslukuja vuodelle 2020

- Syksyn aikana kuntatalouden näkymät ovat merkittävästi heikentyneet koko maassa, mikä näkyy myös Liperissä. Verojen ja valtionosuuksien kasvu jää selkeästi pienemmäksi kuin mitä vielä elokuussa arvioitiin.

Liperin kunnan tulot kasvavat vain noin kaksi miljoonaa euroa menojen kasvaessa yli kolmella miljoonalla eurolla. Siun soten maksuosuus kasvaa 2,5 miljoonaa euroa ja oma toiminta 0,6 miljoonaa euroa.

- Vuoden 2020 talousarviosta onkin muodostumassa toista kertaa peräkkäin alijäämäinen. Tilannetta hankaloittaa verotulojen yli miljoonan euron kertymävaje jo kuluvana vuonna, Hämäläinen valottaa.

Talousarvion vuosikate on jäämässä alle miljoonaan euroon, eli kouluinvestointien vaatimasta neljän miljoonan euron vuosikatetasosta ollaan jäämässä kauas. Liperin kunta on kerryttänyt ylijäämäpuskuria aiempina vuosina, mutta mikäli säästöjä ei saada tehtyä, ylijäämäpuskuri on käytetty kokonaan vuonna 2021.

Kuntastrategian tavoitteena on asukasluvun ja työpaikkojen positiivinen kehitys niin, että talous pysyy kestävällä pohjalla. Tämä vaatii tulevina vuosina priorisointia ja entistä tiukempaa harkintaa resurssien käytössä. Asukasluvun ja työpaikkojen kasvu helpottaisi pidemmällä aikavälillä taloustilannetta verotulojen kasvun myötä.

Liperin kunnan henkilöstöpäällikkö Mari Pitkänen kertoo, että viikolla 44 kunnanhallitus pitää iltakoulua, jossa käydään läpi johtoryhmän ehdotuksia mahdollisista säästökohteista.

- Iltakoulussa keskustellaan mahdollisesti täyttölupamenettelyn kiristämisestä, sijaisten ja määräaikaisten työsuhteiden täyttämisen harkitsemisesta, erilaisten talkoovapaiden pitämisen mahdollisuuksista sekä koulutusmäärärahojen karsimisesta. Lisäksi sovimme lisä- ja ylitöiden linjauksista, Pitkänen kertoo.

Myös ammattijärjestöjen kanssa asiasta on käyty keskustelua ja pohdittu yhdessä erilaisia vaihtoehtoja kustannusten karsimiseksi.

- Mikäli henkilöstöllä on mielessä säätökeinoja, joilla voisimme korjata kuntataloutta yhdessä, ehdotuksia voi lähettää esimerkiksi suoraan osoitteseen mari.pitkanen@liperi.fi. Pyrimme löytämään säästöt yhdessä pohtien siten, ettei kunnassa olisi tarpeen lähteä käynnistämään yhteistoimintamenettelyä henkilöstön lomauttamiseksi tai vähentämiseksi, Pitkänen painottaa.

Samalla linjalla on myös kunnanjohtaja Hannele Mikkanen.

- Talousarvio vuodelle 2020 käsitellään vielä kertaalleen palvelualueiden lautakunnissa. Tavoitteena on, että tässä vaiheessa löydetään yhdessä erilaisia pitkälle kantavia taloudellisia ratkaisuja palvelutuotannossa, eikä esimerkiksi yt-menettelyyn tarvittaisi tässä vaiheessa lähteä, Mikkanen summaa.

Puinen puheenjohtajan nuija pöydällä.

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute